Sümbül ( Hyacinthus ) Çiçeği
ok güzel kokan sümbül çoğu mevsimde ayakta kalan çiçekleri ve kokusuyla ünlüdür. Ayrıca soğanlı bir bitkidir. Soğanlı süs bitkileri arasında en kolay yetiştirilen ve en dayanıklısıdır. Soğanlı bitkiler sonbahar ve kış mevsiminde ekilir, havaların ısınmasıyla birlikte ilkbaharda çiçek açarlar. Sümbül çiçeği henüz yaz gelmeden yapraklarını kurutmuş olurlar. Toprağından sökmeden açık havada gölgeli bir yere bırakılmalıdır ve toprak tamamen kurudukça sulama yapılmalıdır. Böylece soğanlar hiç bozulmaz, güç kaybetmezler. Sonbaharda sökülmeli ve yeni gübreli toprağa tekrar dikilmelidir. Sümbül çiçeğini daima açık havada dışarıda yetiştirin.
BAKIMI-SULAMASI-YETİŞTİRMESİ
Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir. Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakmak çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerine fayda sağlamaz. Hava akımlarından kolay etkilenen sümbül bitkisi bu etkiden korunmalıdır. Kış aylarında sümbülün bulunduğu ortam 14-15 derecenin altına düşmemelidir.
Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir. Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için haftada en az iki kere sulanmalıdır. Su bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır. Sulanmadan sonra bitkinin tabağında su kalmamasına çok dikkat edilmelidir. Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde olmalıdır. Sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su ile yapılmalıdır. Sümbülde çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulamada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir. Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır. Sık sık saksı değiştirmek, büyük olan saksılar sümbülün gelişmesine çok büyük engellerdir. Aynı saksıda yıllarca kalabilir fakat toprağını yenilemek iyi olacaktır.
ÇOĞALTILMASI
Sümbül çiçeğinin çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir. Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur. Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni sümbüller oluşturabiliriz. Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir.
Sümbül soğanları kendi boyunun iki katı derinine gömülmelidir. Aralarında en az 10 cm mesafe olması gerekir. Kendiliğinden ayrılmamış yavrular varsa onları ayırmaya çalışmayın çünkü ana bitkinin kökleri onları daha iyi besleyecek ve yaza kadar normalinden daha hızlı büyütecektir. Kendiliğinden ayrılmış yavruları ayrı bir saksıya dikmek daha iyi olacaktır. Toprağının suyu iyi süzen bir toprak olmasına dikkat edilmelidir. Toprağının kumlu ve gevşek yapıda olması gerekir. Ekim işleminden bir ay sonra ise Çiçek Coşturan bitki besini verilmelidir. Sonbahar ve kış mevsiminde verilen bitki besini sümbül soğanı tarafından depolanır. Böylece sümbül çiçeği baharda çiçeklenme dönemine daha dinç ve sağlıklı bir şekilde girer.